2 Mayıs 2020 Cumartesi

ÖNGÖRMEK Mİ? BİR NESLİ HEBA ETMEK Mİ?


Değerli Eğitim Yolcuları,

20.yy artık hızla geride kalıyor.21.yy formlarına entegre olmak gerekiyor artık. Sizlere bir sır vermek istiyorum. Eğitim Yolcularının Dijital Çocukları kendilerini 21.yy beceriyle donattılar. Dijital yerliler kara verip öngörülerini oluşturana kadar onlar kendi çağlarını yakaladılar. Bu süreci öngören Eğitimci Eğitim yolcuları tereddütle yaklaşıp, Akılı tahta mı, robotik mi, kodlama mı, STEM mi, öğrenci sınıfta bilgisayarla mı olsun yoksa öğretmen masasında mı bilgisayar olsun. Teknolojiyi önemseyen Eğitim Yöneticileri masraf mı çıkarıyor, icat mı çıkarıyor, işin popülist  tarafıyla mı uğraşıyor derken ‘’Atı alan Üsküdar’ı geçti .’’ Nedense bizim ülkemiz öngörenler değil nesil feda edenler ülkesi. Bu tartışmaların gölgesinde bir nesil öyle böyle heba oldu. Oysa ki Dijital Yerliler yönergelerden hoşlanmayan problemi spontane çözen bir nesil.Dijital Göçmenler bu süreçten sürekli korktular. Bunun velinin ve öğretmenin bu konuda Dijital yerlilerden geride olmasıydı. Öğrenci ve öğretmen ortaklığı aynen bilge-yerli işbirliği gibidir. Bu ortaklığı sağlarsak başarırız.
‘’ÖĞRENMEYİ YÖNETENLER YAŞANTIYI YÖNETİR.’’
Artık Dijital yerliler 21.yy gerekliliğiyle ekip çalışmasıyla öğreniyorlar. Kendilerini geleceğe hazırlıyorlar. Eleştirel bakıyorlar, analiz ediyorlar, ezberlemiyorlar.  becerilerinin bu yy. için vazgeçilmez olduğunu,  için gerekli beceriler olduğunu biliyorlar.’’20.yy ensturmanlarıyla 21.yy bireyleri olamayacaklarının mücadelesini veriyorlar. ’’Öğretmenlerinden, akranlarından, on-line ,her zaman her yerde öğreniyorlar. Sınıfa konan bir bigisayarla,1000 öğrencilik okulda bir teknoloji sınıfıyla bunun olmayacağını biliyorlar ve kahkahalarla gülüyorlar. Aslında onlar öğrenmeyi yönetiyorlar. Sistem direniyor onlar yönetiyor…
‘’Eğitim yolcusu çocuklarımızın bu konuda evrensel sloganı ‘’anywhere - anytime’’,’’heryerde - herzaman’’yeni stiller, yeni beceriler, yeni tasarımlar…
Değerli Eğitim Yolcuları,
Bizler tüm çocukların bu farkındalığı yakalamalarını sağlamalıyız. Bir orkestra düşünün yarısı saz semaisi çalıyor, yarısı caz müziği, buradan ahenkli bir müzik ortaya çıkar mı? Ülkemizde İstanbul’da tüm donanımlarıyla eğitimin bir parçası olan çocuğumuzla, Karsın Çıldır ilçesindeki çocuğumuz aynı farkındalıkta mı? Her iki çocukta doğum yılı itibariyle 21.yy becerileriyle donatılması gereken çocuk.
Öğretmenlerimizin yüzde kaçı 21.yy becerilerinden haberdar,
Öğretmenlerimizin yüzde kaçı STEM’ i biliyor
Öğretmenlerimizin yüzde kaçı Endüstri 4.0’ı biliyor,
Öğretmenlerimizin yüzde kaçı Toplum 5.0’ı biliyor,
Öğretmenlerimizin yüzde kaçı akıllı tahta kullanabiliyor,
Öğretmenlerimizin yüzde kaçı on-line eğitim parametreleriyle donatılmış,
Bloom’,un taksonomisinin Dijital Teknolojiye dönüştüğünü kaç öğretmenimiz biliyor,
Dijital Pedogojiyi Maslov’ un ihtiyaçlar hiyerarşisiyle kaç öğretmenimiz buluşturabiliyor.
Bu sorular öyle çok ki. Bu soruların yanıtı -mış gibi olmayan öğretmen eğitimleri,
Bu soruların yanıtı öğretmen eğitiminde fırsat eşitliği
Bu soruların yanıtı kurumların kurum açma izni verilirken 0.5 mm dar olan kapıyı genişletip kurumaçma izni veren ama öğretmen eğitimi bütçesi sorgulamayan sistemin,
Bu sorunun asıl yanıtı global Ekonomide Eğitimin nerede olacağı.
Değerli Eğitim Yolcuları,
‘’EĞER BUGÜN EĞİTİMİ DÜN YAPTIĞIMIZ GİBİ YAPARSAK ÇOCUKLARIMIZIN YARININI ÇALMIŞ OLURUZ’’
‘’BÜYÜK RESME BAKTIĞIMIZI SÖYLÜYORSAK BÜYÜK NEYE GÖRE KİME GÖRE,ÖLÇÜSÜ KİMİN ÖLÇÜSÜ’’
(2020-Nisan)
Berrin Aydın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder